HTML

Ajánlott oldalak

PostaImre.com
Szeszak.hu
LakatosPal.hu

Felmérés

Dokumentumok

Archívum

Azt hiszed nem mindegy, kire szavazol?

2010.03.26. 16:14 Nagyító

Szomorítani senkit sem akarok, boldogabb meg végképp nem lesz a következőktől az ember. De, hogy nem csapjunk a lecsóba csak a második bekezdéstől, szeretném egy kis észrevételre felhívni a figyelmet, ami minden bizonnyal még át sem futott jó pár ember agyán(?). Fikázol mindenkit orrba-szájba aki más pártot kedvel – ha épp te nem vagy ilyen azt úgyis tudod, nem neked szól – de az eszedbe jutott már, hogy csak addig köpöd ki „X” párt farkát, míg lehordasz egy ugyanolyan Magyart mint te, hogy „Y” párt seggét nyalja…deja vu, nemde? Na, ha ez most leesett, akkor már piros ponttal indulsz, pedig csak egy kicsit kezdtél gondolkozni, jöjjön tehát a lényeg!

Levélváltás a Köztársasági Elnöki Hivatallal:

„Tisztelt Ügyfelünk!

Ön az alábbi szövegű üzenetet küldte a Köztársasági Elnöki Hivatalnak ügyfélkapunkon keresztül.

Üzenetének szövege:

T. Köztársasági Elnöki Hivatal!

Egyetlen igen fontos kérdésem volna. Azt az információt kaptam, mely szerint a demokratikus úton megválasztott Országgyűlési és Önkormányzati képviselőket ugyanazon a demokratikus módon nem lehet visszahívni! Amennyiben igaz ez az állítás, szeretném tudni a pontos okát!

Köszönettel: László Ágnes

Üzenetének további adatai:
Az elküldés időpontja: 2009.09.17 23:03:42,
Az Ön telefonszáma: -tel-
Az Ön e-mail címe: -email-
Üzenetének hivatkozási száma: 09172303-2443/2009

Levelének feldolgozása megkezdődött. Ha arra érdemi válasz születik, azt az Ön által megadott e-mail címre fogjuk küldeni. Addig szíves türelmét kérjük!

Üdvözlettel,
Köztársasági Elnöki Hivatal
H-1014 Budapest, Szent György tér 1.telefon: (+36-1) 224-5000”

Majd a K.E.H. egy később küldött újabb levele:

„Ügyfélkapu ugyfelkapu@keh.hu
Thu, Oct 22, 2009 11:27 AM

Tisztelt Hölgyem!

Sólyom László köztársasági elnökhöz elektronikus úton intézett levelére válaszolva, türelmét megköszönve, a következőkről tájékoztathatom:

Kérdésével kapcsolatosan engedje meg, hogy felhívjam a figyelmét az Alkotmánybíróság 2/1993. (I. 22.) sz. határozatára (ABH 1993., 33. és köv. old.), amelyben az Alkotmánybíróság megállapította:

"A képviseletnek - a képviselő és a választó egymáshoz való viszonya, a mandátum jellege szempontjából - történetileg két alapformája alakult ki: a kötött mandátum és a szabad mandátum.

A kötött mandátum azt jelenti, hogy a képviselő és a választó között jogi függőség marad a választást követően is. Ez elsősorban az utasítási jogban, a képviselő véleménykérési kötelezettségében ölt testet. Általában ilyen képviselet jellemzi a rendi képviseletet.

A szabad mandátum lényege, hogy a képviselő és a választók közötti jogi függőség a választás után megszűnik. A képviselő tehát nem utasítható és a képviselő egyetlen kérdésben sem köteles a választók véleményét kikérni. A képviselő a parlamentben szabadon, meggyőződése és lelkiismerete alapján foglal állást, adja le szavazatát. Tevékenységéért és szavazatáért a választók a megbízatás ideje alatt felelősségre nem vonhatják, azaz mandátuma a parlament teljes idejére szól, a választók által meg nem rövidíthető. A képviselő és a választók kapcsolata politikai természetű, azaz a felelősség csak a választások során jelenhet meg abban a formában, hogy a választók bizalmát elvesztő képviselőt nem választják meg újból, illetőleg a mögötte álló pártot nem támogatják szavazataikkal. [...]

Az Alkotmányban rögzített szabad mandátum elvéből következik, hogy megbízatásának időtartama alatt sem az egyes képviselővel, sem a képviselők testületével, a parlamenttel szemben nem érvényesíthető a választók előtti felelősség."

A Magyar Köztársaságban az országgyűlési képviselők politikai felelősségre vonása 4 évente, az országgyűlési választások során valósul meg.

Kérem tájékoztatásom megértő tudomásulvételét.


Üdvözlettel: Sonnevend Pál Dr. főosztályvezető”

Kiemelt hír:
Ha Ön már eldöntötte, hogy elmegy szavazni


Szóval ezért van az, hogy míg a képviselők számon kérhetősége nincs jogilag szabályozva, a választások annyit sem érnek, mint szarnak a pofon. Bármit mond Vona Gábor, Orbán Viktor vagy Mesterházy Attila, ilyen jogi bástyákkal körbevéve csak üres ígéretek, amiket vagy elhisz az ember, vagy nem. Ugyanannyira megbízhatók mint a Kétfarkú Kutya, na de ő legalább az örök életet és az ingyen sört ígérte meg. Tehát ne lepődj meg nagyon, hogy bármilyen választási - elnézést, pontosabban szavazási, mert előbbiek miatt választás ugye nem nagyon van – végkimenetel után sem fog semmi változni. Pontosabban maximum eladják a Magyar földet és hagyják, hogy úgy bukj a hitelekre mint gyöngytyúk a takonyra amibe hidd el, előbb-utóbb belerokkan a családod.

De, hogy legyen egy kis poén is a végére...KATT IDE, de mán! ;)

6 komment

Címkék: választás mszp orbán fidesz viktor jobbik április attila szabad képviselők gábor 11 vona 2010 mesterházy mandátum visszahívhatósága

A bejegyzés trackback címe:

https://koncmester.blog.hu/api/trackback/id/tr911870915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xorg9999 (törölt) 2010.03.27. 16:39:43

Alakul ez!

Közérdekű cikk, kis hibákkal (Orván)+ ABC sorrendet illene tartani...

Negatív kampány üzenet sokkal jobban csomagolt!!!

Vicces katt ide-> Karikatúra flippantól, aki nem képes különbséget tenni egy előadó és egy Jobbikos Képviselő jelölt között
koncmester.blog.hu/2010/03/25/fidesz_hivoknek/fullcommentlist/1#c9235299

De az üzenetet nem el feledve, persze azért:
(karikatúra stílusában!)
Bejegyzés címe: "Kire szavazzak"
"Kurva anyád Vona! Te Maradtál..."

Javaslom megtekintésre, a többi karikatúrát is flippantól (18+ felett)...

Ehhez autentikusan kapcsolódik ez is persze...
(18+ felett)
kepviselofunky.blog.hu/2010/03/25/jobbikos_nemzetpolitikus_penisznagyobbitoval

Nagyító · http://koncmester.blog.hu 2010.03.27. 16:54:36

@Xorg9999: Úgy látszik te tényleg komolyan azt hiszed, hogy bármelyik párt is javíthat a helyzeten, nyilván nem véletlenül látod mindenben a rémeid. Ez az elvakultság viszont azért veszélyes, mert ha most még nem is, előbb-utóbb a Magyar Nemzeti lobogót is fasiszta jelképnek fogod hinni.

Nagyító · http://koncmester.blog.hu 2010.03.27. 17:23:57

@Xorg9999: Ezekhez a következtetésekhez nem doksi kell, hanem józan paraszti ész, bár a hozzászólások alapján nem vagyok egyedül a véleményemmel.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.03.29. 20:11:33

Ha lenne visszahívhatóság, akkor soha nem merne egy képviselő se megszavazni szükséges, de esetleg népszerűtlen intézkedéseket. Mindegyik csak a népszerűséget hajhászná érdemi munka helyett, és vagy ezért lehetetlenülne el az érdemi munka, vagy azért, mert egy ciklus alatt kétszer kicserélődne a teljes parlament.

Szóval jobb ez így. Mindenkit lehet jutalmazni vagy büntetni négyévenként, szavazat formájában.

Nagyító · http://koncmester.blog.hu 2010.03.30. 02:00:25

@Fedor: Teljesen világos és érthető a meglátása, kifejtem most röviden én is az enyémet. Négyévenként gyakorlatilag csak jutalmazni lehet, büntetni nem. Az, hogy valakit nem választanak újra nem büntetés, mert egyrészt mandátuma alatt oltalmazza a mentelmi jog, másrészt ennek lejártával már semminemű múltbéli cselekedetéért nem felelős az illető, számára semmi következmény a jövőre tekintve. Az érveit figyelembe véve véleményem szerint azért sem nem jó mégsem a jelenlegi – legalábbis ebben a formájában – 4 évenkénti számon kérhetőség, mert aránytalan. Tehát ha kellő rátermettséggel és taktikával él vissza egy parlamenti képviselő a jogaival, az alatt a 4 év alatt annyi anyagi forrást biztosíthat magának a későbbiekre, amennyi messzemenően túlmutat egy újabb cikluson, ezek fényében tehát véleményem szerint két megoldás lehetséges:

- Jogilag megfelelően és teljes mértékben korlátozni minden állami vezető vagyonhoz jutási lehetőségeit.
- Vagy teljesen, az alapjaitól újragondolni azt, amit a vezetési struktúrákról ma elfogadunk.

Előbbi azt hiszem egyértelmű, utóbbiról viszont külön tanulmányt lehetne írni. Éltünk már diktatúrában, most pedig élünk a demokráciában, személy szerint én nem hiszek benne. Sem abban, hogy ez demokrácia, sem abban, hogy az lenne a legemberközpontúbb hatalmi rendszer. Például, gyakorlati szintre lehetne emelni a fordított alárendeltség szerepét. A mostani hierarchiákra átültetve ez annyit jelent, hogy egy cégnél a dolgozók csoportjai választanak maguknak osztályvezetőket. Az osztályvezetők, főosztályvezetők és az ügyvezető a döntésükkel kizárólag annyit tehet, hogy tudomásul veszi. Ebben a cégben mindenki a saját szintjén felel az emberekért. Ha úgy látják valaki nem végzi jól, vagy egyáltalán nem a munkáját, akkor az alkalmazottak szavazatukkal döntenek a sorsáról, ha egy osztályvezetővel vannak kérdések akkor az osztályvezetők, ha főosztályvezetővel akkor ők, az ügyvezetőnek pedig joga nincs, ő egyedül képvisel, javaslatot tesz és oltalmazza az összes dolgozó jogait. Ezt kifejteni igazából nem, hogy egy hozzászólás, hanem egy blog is kevés.
süti beállítások módosítása